Har du fået nok? Sæt dine grænser

grænser

Det er ved at være noget tid siden jeg har skrevet om personlig udvikling, så here we go! Grænser

 

Jeg har virkelig været udfordret det seneste år. Vi (eller nogen vil nok mene mig) valgte jo som sagt at rykke teltpælene op rimelig pludseligt, da jeg bare ville HJEM fra den ene dag til den anden. Når tæppet rives væk, så er det pudsigt nok perioden med kaos der virker mest overskueligt. For der er der ingen planer eller forventninger til noget. Der kan man sejle rundt og rode uden så meget opmærksomhed, for det er jo emergency. Grænser

Det er derimod når stormen har lagt sig, og følelserne kommer op til overfladen, at man mærker kroppens udmattelse og ser skrækslagen tilbage på de ødelæggelser og forandringer turen tog med sig. Jeg blev skubbet ud til kanten hvor jeg kunne vælge at redde mig selv eller blive revet med ned i dybet.

Vi flyttede land med en lille nyfødt baby, og vores familiesammenføring endte i en asylansøgning. Det efterlod os i en situation hvor ansvar og grænser blev en nødvendighed for at komme igennem rejsen.

Når jeg reflekterer tilbage, nu hvor jeg sidder med en rimelig stabil hverdag, så kan jeg godt få lidt dårlig smag i munden over de mennekser der har været revet med på den her tur. For det er de færreste relationer der frivilligt går ind i andre menneskers udvikling, men som oftest ender med at være en næsten lige så stor del af stormen som en selv. En del af det kunne være udgået hvis jeg havde sat grænser helt fra start. Men det fik jeg så lært i processen!

Det har jeg skrevet mere om i det her blogindlæg! Nu skal det nemlig handle om ét af de vigtigste step i min egen udvikling, nemlig at sætte grænser.

Hvad er grænser?

 

Jeg får hele tiden at vide at jeg skal huske at holde fast i mig selv, men hvad mener de? Hvad betyder det når man holder fast i sig selv? 

Det hænger sammen med grænserne. At mærke godt efter når man skal tage en beslutning eller være en del af noget. Jeg har listet et par ting op som man kan køre igennem systemet når man skal tage stilling til ting;

 • Hvad vil det give mig at sige ja til det her?
 • Hvad vil det kræve af mig at sige ja?
 • Har jeg plads til at committe mig til det her nu?
 • Hvad er konsekvensen hvis jeg siger nej?
Når du har mærket efter her, vil det være mere overskueligt at tage beslutningen. Det kan også være du har brug for at tale med nogen om det, før du giver besked.
 

For mig har det handlet meget om at lægge ansvaret for Imad på hylden. Som den kontrolfreak jeg er, kører det hele lidt mere smooth, hvis jeg er ind over det hele og egentligt bare tager ansvaret for ham også.. men det er bare for uholdbart! (læs mere om Enneagrammet og personlighedstyper her..).

Jeg fik øje på mønstret for over et år siden og det handler om Bjørnetjenester, både for at få styringen, men også for at slippe uden om at sætte grænserne. De kommer nemlig oftes med en konflikt. Især når mønstret har stået på i årevis!

Nu hvor jeg har fået ansvaret for Adam, er det bare så tydeligt at min mor-rolle overfor Imad har skabt nogle virkelig uhensigtsmæssige roller for os begge to. Og det har jeg ENDELIG fået stoppet mig selv i.. eller jeg prøver da! Det ændres jo ikke over natten og når vi arbejder imod vores instinkter, eller vores escape fra vores frygt, så kan det være en livskamp.

Så hvordan gør vi – hvordan siger man STOP?

 

Det kan godt være overvældende at skulle sige stop og sætte sin grænse. Oftes lader vi andre overskride dem gang på gang og lige pludselig, så er det bare nok. Så ender det desværre med at blive et udbrud af frustrationer, i stedet for en stille og rolig samtale.

Step nr. 1 er at du får mærket efter. Er det en partner eller person du har tæt inde på livet, hvor der skal sættes flere grænser, så kan det være en idé at tage fat i én ting af gangen. Fastsæt et tidspunkt hvor i kan sidde og tale sammen i fred og ro, så den anden part har sat tid af og er med på at du har noget på hjertet du gerne vil dele.

Så hvordan griber du det an? Det vigtigste er, at du forbliver i dine egne sko. Alt du kan se galt med andre, er en reflektion af dine egne skyggesider. Du kan derfor aldrig forvente at andre skal ændre noget der sker i dig!

Du kan tage udgangspunkt i det du spejler. Tag et konkret punkt der irriterer dig ved personen og stil dig selv følgende spørgsmål:

 • Hvorfor irritere det mig?
 • I hvilket områder laver jeg samme mønster selv?
 • Hvad skal jeg give slip på? (perfektionisme, kontrol etc.)
 • Hvad har du brug for, fra dig selv, for at kunne give slip på ovenstående?
 • Hvordan kan du give dig selv dette?
 • Hvilken grænse har du behov for at sætte for at kunne være i det?
 • Hvordan kan du dele dette med personen, ved at forblive i dine egne sko?

Eksempel

Jeg er træt af at Imad er ude om aftenen. Jeg gemmemgår trinene;

 • Det irriterer mig fordi jeg ikke ved hvornår han kommer hjem og hvad han præcist laver.
 • Jeg har det også bedst med ikke at have tider og var selv en natteravn inden jeg fik Adam.
 • Jeg skal give slip på min kontrol.
 • Jeg har brug for at fokusere på mit eget rum. At gøre det hyggeligt for mig selv og nyde at jeg så er alene hjemme, og selv kan bestemme hvad jeg vil.
 • Jeg har brug for at sætte en tidsramme, så jeg ved at det ikke kommer til at forstyrre min søvn, hvis han kommer hjem efter jeg er gået i seng.
 • Jeg vil sige at når han er ude, har jeg brug for at han respekterer min søvn, så jeg ikke bliver vækket af ham. (det her er grænsen).

Lige med den her situation, havde han modstand på, at jeg skulle bestemme hvornår han skulle komme og gå. Han kunne dog også godt forstå at jeg blev frustreret over at min søvn blev afbrudt. Han foreslog derfor at han så enten sover ude eller på sofaen, hvis han kommer hjem efter jeg er gået i seng.

Er det optimalt? Nej måske ikke helt, men det er et kompromis, som kan fungere for nu.

I hvert fald fik jeg gennemgået hvad der ligger i min irritation og sat min grænse. For vi har RET TIL at sætte grænser og sige fra. Helt uden grund og forklaringer. Det er bare vigtigt vi sætter dem med fuldt ansvar og forståelse for, hvorfor vi har brug for at sætte dem og at der muligvis skal indgåes et kompromis hvis andre relationer er involveret!

Hvordan sætter du dine grænser? Del gerne erfaringer eller hvis du prøver ovenstående <3

 

 

2 thoughts on “Har du fået nok? Sæt dine grænser

 1. Stort og vigtigt emne, der kan fylde rigtig meget, hvis “man” er lidt for god til at sige “ ja”. Fedt du tager det op.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *